تجزیه و تحلیل اسپرم با کمک نرم افزار آنالیز اسپرم (CASA):
ابزار تجزیه و تحلیل اسپرم به کمک کامپیوتر (Computer Assisted Sperm Analysis) (CASA) اولین بار در سال 1980 میلادی به بازار عرضه شد و امید های زیادی را با خود همراه کرد چرا که به کمک آن غلظت و درصد شاخص های تحرک را برای یک نمونه ارائه می شد.
اسپرم ها بسته به عوامل خارجی و یا ذاتی، تنوعی از الگو های جنبش نشان خواهند داد. که این تنوع در مورد تک سلول در جمعیتی از سلول های اسپرم نیز وجود دارد. بنابراین درک چگونگی تحرک اسپرم به کمک روش های جدید حائز اهمیت است.
سیستم آنالیزگر اسپرم (CASA) طراحی شده توسط شرکت فن آوری نوین قرن امکان بررسی و آنالیز دقیق و اتوماتیک پارامترهای اسپرم از جمله تحرک (motility)، مورفولوژی اسپرمها (morphology)، درصد شکستگی (DNA) (DNA fragmentation)، بررسی حیات اسپرم (Viability) را فراهم میکند. این سیستم در مراکز تحقیقاتی، بیمارستانی، آزمایشگاهی ویژه باروری و IVF به منظور بررسی قدرت ناباروری مردان، روند درمان ناباروری و … مورد استفاده قرار میگیرد. این سیستم قادر هست تحلیل کامل و جامعی از سرعت و نحوه حرکت اسپرم، پاتولوژی اسپرم و پارامترهای عملکردی آن ارائه دهد. این تحلیل شامل گزارش بصری و عددی از پارامترها و تحلیل آماری این نتایج هست. نمایش بصری تمامی نتایج از قابلیتهای دیگر این سیستم هست که به کاربر این امکان را میدهد تا در صورت لزوم تغییرات لازم را اعمال کند.
این سیستم آنالیزگر طبق استاندارد WHO برای ارزیابی عملکرد اسپرم و قدرت باروری مردان طبق فاکتورهای زیر طراحی شده است:
- غلظت و تحرک (Concentration & Motility)
- مورفولوژی (Morphology)
- بررسی حیات اسپرم (Viability)
- درصد آسیب دیدگی اسپرم (DNA Fragmentation)
1- غلظت و تحرک (Concentration & Motility)
این ماژول علاوه بر محاسبه غلظت اسپرم در نمونه، تحرک اسپرمها را نیز آنالیز میکند. این آنالیز شامل ردیابی اسپرمها، محاسبه پارامترهای حرکت و طبقه بندی تحرک سلولهای اسپرم طبق الگوی حرکتی آنها است.
گزارش کامل عددی از پارامترهای حرکتی محاسبه شده این امکان را میدهد تا علاوه بر مراکز پزشکی و درمانی و کلینیکها، محققان و پژوهشگران فعال در این حوزه از این سیستم تحلیلگر برای مطالعات خود استفاده کنند.
2-مورفولوژی (Morphology)
این ماژول، شکل یا Morphology اسپرمها را آنالیز کرده و پارامترهای آن از جمله طول، مساحت، چرخش، پیچش، کشیدگی و محدب بودن بخشهای مختلف اسپرم شامل سر، گردن و دم محاسبه میشود.
3- بررسی حیات اسپرم (viability)
در این ماژول زنده بودن اسپرمها مورد بررسی قرار میگیرد و در نهایت درصدی از اسپرمهای زنده یا مرده گزارش میشود.
4- درصد آسیب دیدگی اسپرم (DNA Fragmentation)
این ماژول، اسپرمهایی را که دچار fragmentation یا عدم fragmentation و degraded شدهاند کلاسبندی میکند و پارامترهای عددی مربوط به قطر هاله و هسته و همچنین نسبت آنها را گزارش میدهد و در انتها شاخص ارزیابی اسپرمها را با معیار SDF ارائه میدهد.